fbpx

Pilvipalvelut – 15 syytä miksi pilvestä on hyötyä liiketoiminnalle vuonna 2024

Mietitkö mihin suuntaan teidän konesali- ja pilvi-infraa pitäisi kehittää?

Isot pilvitarjoojat ovat nostaneet hintojaan, ja jotkut organisaatiot ovat jo siirtäneet palveluitaan pois pilvestä. Jotkut miettivät kannattaako ympäristöjä enää viedä pilveen.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi, mitä hyötyjä minä näen pilvestä vuonna 2024.

Kun puhun tässä kirjoituksessa pilvestä, tarkoitan julkipilveä ja nimenomaan näitä hyperscaler-pilviä, kuten AWS, Azure ja Google Cloud.

Jos haluat katsoa saman videona, löydät sisällön videon täältä.

1. Pilveen voi rakentaa Disaster Recovery -ympäristön

Pilven avulla voi rakentaa Disaster Recovery -konesalin helpommin kuin käyttämällä toista perinteistä konesalia.

Suurin osa organisaatioista tarvitsisi disaster recovery -kyvykkyyttä, koska bisnes on tänä päivänä todella riippuvainen IT-järjestelmistä.

Suurin osa organisaatioista tarvitsisi disaster recovery -kyvykkyyttä, koska bisnes on tänä päivänä todella riippuvainen IT-järjestelmistä.

Jos omassa konesalissa tapahtuu iso katko, esimerkiksi verkko vikaantuu, levyjärjestelmä hajoaa, laiteräkit saa vettä niskaan tai koko tila tuhoutuu tulipalossa, niin katkot näistä ovat herkästi niin pitkiä, et liiketoiminta ei tahdo kestää sitä.

Tulipaloa lukuunottamatta olen itse nähnyt näitä monta kertaa.

Kuitenkin harvalla organisaatiolla on useita konesaleja, koska niiden rakentaminen ja ylläpito on niin kallista.

Pilvi muuttaa tämän kokonaan, koska jos data on viety valmiiksi pilveen, voi tarvittaessa nostaa ajoympäristön sieltä pystyyn.

Siks vaikka ei olisi mitään aikomuksia viedä koko tuotantoympäristöä pilveen, pilvi voi olla loistava tapa toteuttaa disaster recovery -ympäristö.

Seuraava pilven hyöty liittyy digitalisaatioon.

2. Pilvi nopeuttaa uusien palvelujen rakentamista

Yksi nimenomaan julkipilven merkittävimmistä hyödyistä on, että siellä palvelujen rakentaminen on nopeaa, ja tämä mahollistaa nopean innovoinnin.

Tämä johtuu kahdesta asiasta:

Pilvestä saa valmiita palvelukomponentteja

Isot julkipilvet ovat täynnä valmiita palvelukomponentteja, eli käytännössä PaaS- ja SaaS-palveluita, joita voi hyödyntää, ja jonka takia palveluiden toteuttaminen voi olla todella nopeaa verrattuna siihen, että niitä alettaisiin rakentamaan niin sanotusti pitkästä tavarasta.

Pilvestä saa kapasiteettia käyttöönsä nopeesti

Toinen palvelujen rakentamista nopeuttava syy on se, että kapasiteettia ja palveluita on valmiina odottamassa.

Siksi projekteissa ei tarvitse käyttää aikaa siihen, että ensin speksataan huolella rautaa, koska siihen pitää sitoutua pitkäks aikaa, ja sitten odotellaan että se saapuu, sitten joku ruuvaa rautaa räkkiin ja konfiguroi, ja vasta sen jälkeen päästään rakentamaan sitä mitä oikeesti ollaan tekemässä.

Koska pilvessä odottelu jää pois, uusia sovelluksia ja bisnesmahollisuuksia pystytään rakentamaan paljon nopeammin pilveen kuin perinteiseen konesaliin.

Kolmas syy liittyy sovelluskehitykseen.

3. Pilvi sopii hyvin sovelluskehittäjille

Pilvi sopii todella hyvin sovelluskehittäjille, koska siellä pärjätään ilman infraspesialisteja. Siellä ei tarvitse odotella, että infrakaverit rakentavat ja konfiguroivat alustoja, vaan voidaan itse ottaa käyttöön ne palvelut, joita tarvitaan.

Julkipilvi tukee DevOps-prosesseja paremmin kuin perinteinen konesali ja tämän takia kehityssykliä pystytään nopeuttamaan aika paljon verrattuna perinteiseen ympäristöön.

Eli jos organisaatio tekee ohjelmistokehitystä, pilvi on usein aika luonnollinen valinta, koska se on lähtökohtaisesti helpompi ratkaisu koodareille.

4. Pilvi sopii hyvin hybridi-työhön

Neljäs pilven etu on se, että se sopii hybridi-työhön. Miten niin?
Ennen vanhaan kaikki menivät tekemään töitä toimistolle. Sillon oli loogista, että konesali oli siellä samassa paikassa.

Nykyään kun työtä tehdään mistä tahansa, käyttäjät ovat kaikkialla muualla kuin toimistolla. Silloin perinteisestä konesalista voi tulla ongelma.

Jos kaikki palvelut pitää julkaista kuitenkin internetiin, koska käyttäjät ovat siellä, kannattaisiko laittaa ne palvelut pilveen, joka on paremmin kytketty internetiin kuin oma konesali.

Tämä ei koske siis vain sisäisiä palveluita, vaan erityisesti niitä, joissa tarjotaan palveluita asiakkaille, koska ne asiakkaathan nimenomaan ovat verkon kannalta missä vain.

Viides pilven etu liittyy tähän edelliseen, ja se on palvelujen skaalautuvuus.

5. Palvelujen skaalautuvuus

Niillle, jotka tarjoavat palveluita, joiden kysyntä vaihtelee paljon, pilven skaalautuvuus on iso juttu. Järjestelmä voi nostaa ylös uusia noodeja sitä mukaan, kun kapasiteettitarve kasvaa.

Joustavaa palvelujen skaalaamista on hankala toteuttaa omassa konesalissa, koska sitä kapasiteettia on pakko hankkia piikkikuormien varalle. Pilvessä ei tarvitse.

Joku ehkä sanoo: "Mutta voihan sitä kapasiteettia vuokrata ulkostuskumppanilta."

Se on totta, mutta ainakin yleisesti palveluntarjoajien laskutusjärjestelmät eivät tahdo taipua siihen, että kapasiteettia on käytössä vain hetkellisesti.

Tai usein jos se on mahdollista, niin sitä varten on eri ympäristö kuin jatkuvassa käytössä oleva kapasiteetti. Eli tämän toteutus ei ole ihan yksinkertasta.

Toinen syy, miksi asia on helpompi toteuttaa pilvessä, on se, että automaattisen skaalauksen tuoma hyöty on pilvessä isompi. Jos itse omistetussa infrassa käytetään automaattista skaalaamista, hyöty littyy lähinnä sähkönkulutukseen ja ympäristönäkökulmiin.

Nekin ovat tärkeitä asioita, mutta julkipilvessä skaalaus näkyy suoraan laskulla.

Tämähän toteutuu ehkä kaikkein parhaiten, jos sovellusta ajetaan Kubernetes-klusterilla, koska se Kubernetes tuo kyvykkyyden käynnistää ja sammuttaa noodeja automaattisesti.

Itse kuberneteskin on helpompi pistää pystyyn julkipilvessä kuin omassa konesalissa, koska palvelun voi hankkia valmiina.

Tilaa ILMAINEN opas

pilvistrategian laatimiseksi

Tilaa ilmainen 32-sivuinen opas, jossa kerron, miten voit uudistaa IT-ympäristöänne hyödyntämällä pilvipalveluja, ja mitä kaikkea sinun pitää ottaa siinä huomioon.

 

 

No entä tietoturva? Pärjääkö perinteinen konesali siinä pilvelle?

 

6. Pilvi mahdollistaa perinteistä ympäristöä korkeamman tietoturvan

Kuudes pilven tuoma etu on se, että pilvi mahdollistaa tänä päivänä yleensä paremman tietoturvan, mitä perinteiseen konesaliin pystyy rakentamaan.

Tammikuussa 2021 Microsoft ilmotti että se tulee käyttämään viiden vuoden aikana 20 miljardia taalaa kyberturvallisuuteen.

Nämä satsaukset ovat varmasti tosi kannattavia koska Microsoftin tietoturvabisnes oli kaksi vuotta sitten 10 miljardia USD:tä, viime vuonna 15 miljardia ja tänä vuonna Microsoft arvioi, että se on 20 miljardia.

Tämä Microsoftin nousu todella merkittäväksi peluriksi tietoturvassa johtuu minusta siitä, että Microsoft on onnistunut rakentamaan uskottavan tietoturvan pilvipalveluihin.

Pilvihän hyödyntää pitkälti softapohjasta konesalia, jonka avulla kaikki komponentit on eriytetty toisistaan. Siksi jos ei jotain asiaa erikseen sallita, se on tyypillisesti estetty. Tämä mahdollistaa lähtökohtaisesti todella hyvän tietoturvan.

Pilveen on lisäksi sisäänrakennettu todella tarkka käytön seuranta ja kyky lokittaa asioita, ja sen takia pystytään keräämään paljon dataa erilaisista tapahtumista.

Tämä mahdollistaa paljon paremman näkyvyyden pilvessä tapahtuvaan toimintaan, mitä perinteisempi konesali lähtökohtaisesti mahdollistaa.

Ja kun dataa kerätään kaikilta asiakkailta, ja sitä voidaan analysoida koneoppimisen avulla, niinse antaa paljon etumatkaa verrattuna toimijoihin, joilla dataa ei ole yhtä paljon käytössä.

Mm. tämän takia keskiverto yritys pystyy rakentaan pilveen paljon hienostuneempia tietoturvaratkasuita, mitä tulee rakennettua omaan konesaliin.

Seuraavakin hyöty liittyy itseasiassa tietoturvaan.

7. Pilvi auttaa jos joutuu Ransomware-hyökkäyksen kohteeksi

Ransomwaresta on tullut yksi pelottavimmista riskeistä, mitä vastaan IT yrittää tällä hetkellä varautua.

Vaikka toteuttaisi mitä suojauskeinoja tahansa, ransomware voi iskeä.

Mitä sillon tapahtuu? Kryptolokkerithan alkavat kryptaamaan palvelinten levyjä, ja oikeestaan ainoa tapa lähteä purkamaan tilannetta, on ajaa ympäristöjä alas.

Siksi IT-järjestelmät joudutan ajamaan alas, ja sitten aletaan selvittelemään, löytyisikö jostain sellasia varmuuskopioita, jotka eivät olisi saastuneet.

Jos löytyy kopioita, joita voisi kokeilla, tarvitaan puhdas ympäristö, johon aletaan palauttamaan asioita.

Pilvi on loistava vaihtoehto siihen.

Eli jos pelkää ransomware-hyökkäystä, kannattaa rakentaa varaympäristö sitä varten pilveen ja tallettaa sinne varmistuksia.

Ja jos käy huonosti, voi alkaa rakentamaan uutta ympäristöä pilveen ilman, että tarvitsee investoida etukäteen ajoalustoihin.

Seuraavakin hyöty liittyy muuten ajoalustoihin.

8. Pilvi mahdollistaa AI-mallien hyödyntämisen

Pilvestä ja sen hyödyistä ei oikeen voi puhua, jos ei puhu AI:stä. Miten pilvi auttaa siinä?

Jos haluaa rakentaa omia malleja, jotka perustuvat omaan dataan, tarvitaan mallien kouluttamiseen valtavasti laskentakapasiteettia. Sitä on helpommin saatavissa pilvestä.

Laitevalmistajat ja mm. VMware tekevät tosi paljon työtä, että onprem-konesaleihin saadaan tehoja näiden mallien kouluttamiseen. Käytännössä kuitenkin on aika paljon helpompaa vuokrata laskentakapasiteettia pilvestä ja hoitaa mallien koulutus siellä.

Varmasti perinteisempi konesali seuraa tässä perässä, mutta tällä hetkellä tilanne on kuitenkin pilven eduksi.

Katso seitsemän seuraavaa hyötyä videona klikkamalla tästä.

9. Pilvikonesalit sietävät paremmin häiriöitä kuin perinteiset konesalit

Perinteisessä konesalissa ollaan aina kiinni siinä, montako lokaatiota on käytössä ja onko niihin rakennettu sellainen infra, joka saadaan pelaamaan keskenään yhteen.

Kun lähetään miettimään korkeaa käytettävyyttä ja ympäristön hajauttamista, niin usein tiloja kyllä löytyy, mutta niiden fasiliteetit eivät ole riittävät siihen, että niiden varaan voidaan rakentaa kriittisiä järjestelmiä.

Kokemukseni mukaan tästä tulee nopessti este, koska aika harvan organisaation IT-budjetti kestää sitä, että on varajärjestelmiä monessa paikassa odottamassa, jos niitä satuttaisiin tarvitsemaan.

Ennen Ukrainan sotaa saatettiin ajatella, että datan pitäisi olla Suomessa. Kun sota Ukrainassa alkoi, ajatukset alkoivat muuttumaan nopeasti. Olisikin itse asiassa aika hyvä, jos data olisi myös muualla kuin Suomessa. Pilvi auttaa tässä.

Ensinnäkin isoilla julkipilvitarjoajilla on konesaleja laajasti hajautettuna ympäri Eurooppaa. Tämä mahdollistaa maantieteellisen hajauttamisen ihan eri tasolla, mitä perinteisemmät konesalit.

Lisäksi nämä salit eivät ole mitään tiloja, jotka pitäis vielä kalustaa, vaan siellä on kaikki valmiina: megaluokan konesalit, supernopeat runkoverkot, kaikki tarvittavat järjestelmät ja lisäksi palveluntuottajan toteuttamat automatiikat, joiden avulla palveluita pystytään siirtämään salista toiseen ja tuottamaan monesta konesalista.

10. Pilvessä käyttöönoton ja ylläpidon työmäärä laskee

Käyttöönotto

Pilvessä palveluiden käyttöönotto on todella helppoa. Projektit helpottuvat, kun eri palveluiden provisiointi eli käyttöönotto tapahtuu automaattisesti.

Ylläpito

Jos käytetään SaaS-palveuita, ei asiakkaan tarvitse tehdä juuri mitään ylläpitoa.

PaaS-palveluissa pilven tarjoaja hoitaa alustan päivitykset. Se että omien ihmisten tai edes kumppanin asiantuntijoiden ei tarvitse tehdä ylläpitotöitä, on todella iso etu.

IaaS-palveluidenkin kohdalla palvelinten päivitykset hoituvat automatiikan avulla. Perinteisen konesalin palveluntarjoajatkin ovat tietysti automatisoineet omia prosessejaan, mutta harvalla loppuasiakkaalla on ollut resursseja viritellä automatiikka omin voimin kuntoon.

Äsken totesin, että pilvessä palveluiden käyttöönotto tapahtuu automaattisesti. Entäs jos koko konfigurointi tehtäisiin koodilla?

Se liittyy seuraavaan hyötyyn.

Tilaa ILMAINEN opas

Opas pilvi konesali

Pilvistrategian laatimiseksi

Tilaa ilmainen 32-sivuinen opas, jossa kerron, mitä ottaa huomioon, kun haluat uudistaa IT-ympäristöä pilvipalvelujen avulla.

 

 

11. Pilvessä vikojen korjaaminen nopeutuu

Perinteinen tapa pystyttää palveluita Windows-puolella on käyttöliittymän kliksuttelu. Siinähän on se ongelma, että kukaan ei lopulta tiedä, mitkä asetukset johonkin järjestelmään on tehty.

Tästä seuraa ongelmia viimestään siinä vaiheessa, kun järjestelmä hajoaa ja sitä pitäisi korjata.

Entäs jos tehtäisiin kuten nykyään tehdään elektroniikan kohdalla. Ei korjata vaan vaihetaan osa uuteen. Se on mahdollista, koska jos järjestelmä on pystytetty koodilla, se voidaan pystyttää uudelleen vaikka kuinka monta kertaa ilman, että ihminen siinä välissä tekee virheitä.

Pilvessä kokonaisia ympäristöjä pystytetään koodin avulla. Tällöin puhutaan infrastructure as a codesta eli Iasista. Sen avulla voidaan pystyttää verkot, tietoturva, palvelimet ja kaikki ympäristön osat.

Se mahdollistaa siis sen, että jos joku järjestelmä hajoaa, sitä ei tarvitse korjata, vaan se voidaan rakentaa uudelleen.

Tämähän on toki mahdollista myös onprem-konesalissa, mutta siellä sitä tehdään vähemmän.

12. Pilvi mahdollistaa globaalin palvelutuotannon

Kahdestoista hyöty, minkä pilvi mahdollistaa, on palvelujen tarjoaminen maailmanlaajuisesti.

Hyperscalereillä on valmiina konesalit eri maanosissa.

Jos yritys toimii globaalisti, sillä on yleensä tarve tuoda palveluita lähelle käyttäjiä. Sillon pilvi on hyvä vaihtoehto, koska ei tarvitse toimia paikallisten palveluntarjoajien kanssa ja säätää erilaisten toimintamallien kanssa.

Pilven avulla monen koensalin yhdistelmää voidaan hallita yhdestä paikasta. Se on aika merkittävä etu kaikille, joiden asiakkaat ovat eri puolilla maailmaa.

Tämä sama etu toteutuu, jos yrityksellä on työntekijöitä eri puolilla maailmaa. Sillon voidaan tarjota esimerkiksi virtuaalisia työpöytiä eli VDI:tä pilvestä ja tarjota se käyttäjille aina lähimmästä konesalista.

Seuraava hyöty kiinnostaa kaikkia talousihmisiä ja erityisesti controllereita.

13. Pilvi mahdollistaa tarkan kustannusten seuraamisen

Pilveen voidaan rakentaa todella tarkka kustannusten seuranta.
Yks iso perinteisen konesalin ongelma on se, että se muodostaa herkästi yhden ison kustannuspotin, jonka jyvittäminen eri yksiköille on käytännössä vaikeaa.

Toki kustannuksia voidaan jakaa jollain tavalla, mutta pilvessä hienojakosuus on ihan eri tasolla. Pilveen voidaan tehdä useita eri tilauksia, jotka jo lähtökohtaisesti generoi erilliset laskut.

Pilvessä eri resursseja voi esimerkiksi tägätä ja sitä kautta osoittaa, mihin joku resurssi liittyy.

Ja koska pilven käytön seuranta on sekuntitasolla, saadaan käytöstä todella tarkkaa dataa. Jos tätä lähtee hyödyntämään, se antaa IT-kulujen seurantaan ja hallintaan paremmat työkalut verrattuna perinteiseen konesaliin.

Nyt lähdetään miettimään integraatioita.

14. Pilvessä palveluiden integrointi helpottuu

Pilvessä palvelujen integrointi on usein helpompaa ja nopeampaa kuin perinteisessä konesalissa. APIen ja muiden rajapintojen avaaminen muille on softapohjasessa konesalissa helpompaa kuin perinteisessä.

Tässä on kyse siitä, että pilvessä ei tarvita välttämättä verkkotiimiä tekemään avauksia ja selvittämään vikoja, jos voi julkaista natiivisti internetissä olevia palveluja itse.

Toinen tähän integraatioihin liittyvä asia on se et pilvessä meillä ei välttämättä ole yhtä keskitettyä instanssia, jonka kautta integraatiot menevät vaan instanssit ovat hajautuneet laajemmalle. Se taas parantaa resilienssiä verrattuna siihen, että on vain yksi integraatioalusta omassa konesalissa ja kaikki integraatiot tehtäisiin sen kautta.

15. Pieni yritys voi rakentaa suuryrityksen IT-infran

Viidestoista pilvipalvelujen hyöty on se, että pienikin yritys voi rakentaa suuryrtyksen infran.

Kuka tahansa voi ottaa käyttöön palveluja, jotka olivat aiemmin vain suurten yritysten ulottuvilla. Tällä on iso vaikutus yritysten välisiin kilpailutilanteisiin. Tämä on kaikkien startupien taustalla.

Pieni yritys saa heti samat palvelut käyttöön kuin isokin yritys, mutta halvemmalla.

Kilpailuetu, jonka pilvipalvelut voivat tuoda, on suurempi pienille yrityksille kuin isoille, koska pienillä yrityksillä ei ole vanhan IT-ympäristön ja ajastaan jälkeen jääneen IT-organisaation tuomaa painolastia kannettavanaan.

Yhteenveto

No mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Pilvipalveluista on selvästi todella paljon hyötyä, kun halutaan rakentaa aidosti liiketoimintaa tukeva ja mahdollistava IT-ympäristö, ja kun ollaan oikeasti toteuttamassa digitaalista transformaatiota.

Vaikka kaikilla organisaatioilla on periaatteessa samat mahdollisuudet ottaa käyttöön pilvipalveluita, uusia teknologioita ja palvelukomponentteja, jokaisella organisaatiolla on oma, ainutlaatuinen tuotteiden ja teknologioiden muodostama kokonaisuus, jolla niiden pitää tulla toimeen.

Nämä ainutlaatuset teknologiakombinaatiot ovat niitä, mitkä voivat luoda kilpailuetua verrattuna muihin.

Nämä ainutlaatuset teknologiakombinaatiot ovat niitä, mitkä voivat luoda kilpailuetua verrattuna muihin.

Jos oma IT on jäänyt kehityksestä jälkeen, tässä on mahollisuus tehostaa toimintaa, kehittää sitä ympäristöä niin, että se mahdollistaa uusia palveluita loppuasiakkaille, uutta liiketoimintaa tai ainakin järkevämmän tavan pyörittää IT:tä.

Jos aihe kiinnostaa niin lataa tekemäni opas pilvistrategian laatimiseksi.

Tilaa ILMAINEN opas

pilvistrategian laatimiseksi

Tilaa ilmainen 32-sivuinen opas, jossa kerron, miten voit uudistaa IT-ympäristöänne hyödyntämällä pilvipalveluja, ja mitä kaikkea sinun pitää ottaa siinä huomioon.

 

 

Ja tietysti jos haluat tietää, mitä tämä kaikki tarkoittaisi juuri teidän tapauksessa, ole yhteydessä. Minä voin auttaa siinä.

 

Tilaa uutiskirjeeni

Saat tiedon uusista artikkeleista suoraan sähköpostiisi.

Annan luvan tallentaa tietoni ja hyväksyn tietosuojakäytännön.

Scroll to Top